Kuchyňské pracovní desky

Desky na kuchyňskou linku jsou nejdůležitější částí kuchyňské zóny, v níž prochází jídlo předfinální přípravou. Výběru kuchyňské pracovní desky tedy stojí za to věnovat dostatek času a pozornosti. Volba závisí na stylu využívání, nárocích na kvalitu, materiálu, ceně i dalších faktorech.

Chci pracovní desku do kuchyně na míru

Kuchyňské pracovní desky

Jak vybrat ideální kuchyňskou desku?

Výběr vhodné pracovní desky do kuchyně je velmi důležitým krokem na cestě ke skutečně efektivní kuchyňské lince a potažmo celé kuchyni. Nezapomeňte, že volíte pracovní desku pro jednu z nejvíce namáhaných prostor vašeho bytu. Pokud pravidelně vaříte, budete u ní navíc trávit dost času. Deska na kuchyňskou linku by tedy měla přesně odpovídat vašim nárokům i vašemu stylu vaření.

Kromě toho, že kuchyňské pracovní desky musí dlouho vydržet (tj. více či méně odolávat mechanickému poškození jako jsou oděrky od nožů, skvrny od mastnosty apod.), měly by být snadné na údržbu (čištění), ale i vzhledově atraktivní. Podobně jako veškeré jiné vybavení bytu, i kuchyňské pracovní desky podléhají módě - k aktuálním trendům patří masivní desky velké tloušťky. Vzhledu kuchyně prospěje také barevné sladění pracovní desky s povrchem dřezu.

Dřevovláknité pracovní desky s laminací

Výhody
  • Cenově nejvýhodnější
  • Odolné (vůči vodě)
  • Snadná instalace, čištění a údržba
  • Mnoho barev a stylů na výběr
Nevýhody
  • Nepříliš vhodné pro řezání a krájení
  • Časem se mohou jednotlivé vrstvy začít vlivem vlhka tzv. "šklebit"
  • Nesnadně se opravují

Kamenné granitové desky (nepórovité)

Výhody
  • Odolné proti horku, vodě, bakteriím, rzi..
  • Nejdelší životnost a mechanická odolnost
  • Dokonalá nápodoba přírodního kamene
  • Velice snadná údržba
  • Široká škála barevných odstínů a povrchových úprav
Nevýhody
  • Špatně se odstraňuje poškrábání (ke kterému ale téměř nedochází)

Kam pracovní desku v kuchyňské lince umístit?

Kuchyňskou linku, tvar celé kuchyně a tedy i umístění kuchyňské pracovní desky je vhodné plánovat s ohledem na rozmístění funkčních zón, kterých je 5.

Funkční zóny v kuchyni

Dynamic space - zásoby

Zásoby

Zde jsou uloženy potraviny jako chléb, pochutiny pro přípravu snídaně, chlazené potraviny v lednici atd.

Dynamic space - ukládání

Ukládání

Zde jsou uloženy předměty jako nádobí, jídelní příbory, dózy s otevřenými baleními potravin, univerzální kráječe atd.

Dynamic space - mytí

Mytí

Zde je místo pro třídění odpadu, pomůcky pro čištění a mytí atd.

Dynamic space - příprava

Příprava

Zde je hlavní pracovní plocha v kuchyni. Sem se mají uložit předměty jako pracovní příbory, pracovní pomůcky, misky, kořenky atd.

Dynamic space - vaření/pečení

Vaření/pečení

V této zóně je ideální uskladnit pracovní příbory na vaření, hrnce a pánve, pomůcky na pečení atd.

Uspořádání zón

Přesné uspořádání jednotlivých zón vhodné na míru vám i vaší kuchyni vám poradí odborník. Kuchyňská pracovní deska každopádně v podstatě odpovídá zóně přípravné a měla by být umístěna tak, aby byla co nejblíže zejména dřezu. Na obrázku níže je příklad umístění přípravné zóny a tedy i pracovní desky v kuchyni ve tvaru L.

Umístění pracovní kuchyňské desky

Vzorník materiálů pro kuchyňské desky

Dřevovláknité desky s laminací - Egger

Na objednávku vám dodáme pracovní desky i v těchto dekorech

Konglomerovaný kámen - Technistone®

Kamenné kuchyňské desky - specifikace konglomerovaného kamene Technistone

Mohlo by Vás dále zajímat:

Napište nám!

Máte zájem o některý z našich produktů? Napište nám, který Vás zaujal!

Nebo zavolejte!

Rádi se s Vámi domluvíme i slovně.

+420 778 044 332
Volejte Po-Pá 9:00 - 18:00