Plánování a ergonomie kuchyně

Při plánování kuchyně je třeba si hned na počátku ujasnit, co od kuchyně očekáváte (co by měla přinést bytu, jaká přesně bude její funkce?). Budete v ní každý den připravovat jídlo sami, nebo se stane místem setkávání všech členů domácnosti při společných večeřích? Chcete ji mít oddělenou od zbytku bytu, nebo naopak preferujete otevřené prostory a přejete si mít kuchyň spojenou s obývacím pokojem?

Pokud máte v těchto otázkách jasno, přichází na řadu zamyšlení nad ergonomií kuchyně a praktickými otázkami, které mají klíčový význam pro vytvoření kvalitního a efektivního kuchyňského prostoru - např:

  • Jaké materiály preferujete? Vyrovnají se s větší vlhkostí a namáháním při přípravě jídla?
  • Jak vypadají vedlejší místnosti? Mezi kuchyní a okolními prostory by neměl být drastický přechod, místnosti by měly alespoň trochu ladit.
  • Bude v kuchyni vařit převážně levák nebo pravák (podle toho směrujeme návaznost kuchyňských zón)? Co by vám mohlo pomoci se v kuchyni lépe a rychleji orientovat i pohybovat?

Chci novou kuchyň

Plánování zón s DYNAMIC SPACE by Blum

Kuchyň na míru je vhodné sestavit podle funkčních zón. Co to kuchyňské zóny jsou? Jde o oblasti, které při práci v kuchyni využíváte k různým činnostem. Správné uspořádání kuchyně a praktické rozmístění jednotlivých prvků a doplňků vám ušetří nejdnu bouli na hlavě a spousty zbytečných pohybů. Kuchyně zahrnují 5 zón:

Dynamic space - zásoby

Zásoby

Zde jsou uloženy potraviny jako chléb, pochutiny pro přípravu snídaně, chlazené potraviny v lednici atd.

Dynamic space - ukládání

Ukládání

V této zóně jsou uloženy předměty jako nádobí, jídelní příbory, dózy s otevřenými baleními potravin, univerzální kráječe atd.

Dynamic space - mytí

Mytí

Místo u dřezu je ideální pro umístění pomůcek pro čištění a mytí, pro tříděný odpad atd.

Dynamic space - příprava

Příprava

Zde je hlavní pracovní plocha v kuchyni. Sem se mají uložit předměty jako pracovní příbory, pracovní pomůcky, misky, kořenky atd.

Dynamic space - vaření/pečení

Vaření/pečení

V této zóně je ideální uskladnit pracovní příbory na vaření, hrnce a pánve, pomůcky na pečení atd.

Uspořádání zón

Jste-li pravák, naplánujte si zóny v kuchyni ve směru hodinových ručiček. Jste-li levák, bude pro vás výhodnější uspořádání zón opačné, čili proti směru hodinových ručiček. Tyto poznatky pocházejí z mnoha pracovně technických průzkumů. Podívejte se na příklad kuchyně pro praváky ve tvaru L navržené podle zón:

Dynamic space - uspořádání zón

Kuchyňské linky a kuchyně tvaru L, G, U

Který tvar kuchyně je ideální?

Kuchyně se plánují v různých tvarech. Jednoduché tvary představují jednořadá kuchyň, kuchyň ve tvaru písmena L a kuchyň dvouřadá. Komplexnější řešení tvaru, nabízející více možností, představují kuchyně ve tvaru písmena G, ve tvaru písmena U a kuchyně s ostrůvkem.

Další tipy pro plánování a uspořádání kuchyně:

  • Kuchyně do malého bytu
    Výběr kuchyní do malých bytů, tedy do bytů s omezeným prostorem pro plánovanou kuchyňskou linku či celou kuchyni, má také svá specifika.

  • Kuchyně do paneláku
    Ač mají kuchyně do paneláku mnoho společného, rozdíly spočívají především v tom, kolik místa jim lze vyčlenit.

  • Rohové kuchyně
    Nevíte jak efektivně zužitkovat roh? Rohové kuchyně zatočí s potížemi s nevyužitým prostorem v rohu Vaší linky.

Plánujete se pustit do kuchyně na míru a potřebujete pomoc s realizací? Kontaktujte Stylishrooms a už se můžete těšit na ten správný tvar a kvalitu Vaší nové kuchyně na míru.

Napište nám!

Máte zájem o některý z našich produktů? Napište nám, který Vás zaujal!

Nebo zavolejte!

Rádi se s Vámi domluvíme i slovně.

+420 778 044 332
Volejte Po-Pá 9:00 - 18:00